Column: opleiding Codespecialist

Een interview met Edwin Vissers, Codespecialist in opleiding
Ik ben al 20 jaar werkzaam als medisch codeur. Ondertussen heb ik het vak van alle kanten gezien. Het was dus voor mij ondertussen tijd voor wat nieuws, zoals een opleiding. Ik wou graag meer kennis opdoen om uiteindelijk ook meer te kunnen.
In het Haga Ziekenhuis was een project rondom de diagnosethesaurus waarbij Willem Hogeboom een rol speelde. Hij vertelde mij over de opleiding codespecialist. Willem zei dat de opleiding ging over je horizon verbreden zodat je weet wat er allemaal in het ziekenhuis gebeurt. Een groot onderdeel hiervan was meer kennis op doen en jezelf beter leren presenteren. Hij vertelde mij dat ik zou leren de organisatie anders te bekijken en passende adviezen te geven voor verbeteringen. De codespecialist is een zorgadministrateur met een specialisatie en dat sprak mij erg aan.
Ik heb ondertussen al vier lessen gehad en alles dat Willem mij vertelde klopt. Het verrijken van je kennis doe je door veel te lezen en zelf uit te zoeken. Voor één opdracht moest ik bijvoorbeeld een notitie schrijven, dat had ik niet eerder gedaan. Ik heb uitgezocht wat er in notitie moet en hoe het er uit moet zien. Tijdens de les krijg je feedback op het huiswerk hebt gemaakt. In de feedback kreeg ik ook bevestigd dat ik zelf al veel kan.
Ik merk nu al een invloed van de opleiding op mijn dagelijkse werk. Ik kijk minder vanuit de rol van een medisch codeur en begin steeds meer vanuit mijn rol als codespecialist te kijken. Laatst heb ik een proces kritisch bekeken, waar zou het beter kunnen en welk advies kan ik over een verbetering van dit proces geven. Dit heb ik op papier gezet en aan mijn leidinggevende gegeven. Zij reageerde positief op mijn eigen initiatief. Hierin merk ik dat zij mij de ruimte om mij te ontwikkelen.
Het leukst aan de opleiding tot nu toe vind ik de medestudenten. Ik zit met andere codeurs in de lessen en daar leer ik erg veel van. Elke organisatie heeft een eigen manier van doen, zo heeft elke codeur eigen taken in zijn of haar werk. Samen als groep zijn we erg enthousiast over de codespecialisten functie. We willen samen werken aan verbeteringen in de ziekenhuizen.
In de toekomst wil ik steeds meer de rol van een codespecialist oppakken. Het is niet een verandering van de ene op de andere dag, maar een proces. Als ik mijn diploma heb zal ik de functie van codespecialist meer moeten ontplooien tot een volwaardige functie binnen de organisatie. Eerst zal ik meer extra taken hebben naast mijn taken als medisch codeur, maar mijn doel is om uiteindelijk een aparte functie te hebben. Voor nu is het dus een functie in ontwikkeling.
De grootste uitdaging die nu voor mij ligt is de eindopdracht van de opleiding. Ik wil bij de presentatie van mijn eindopdracht bij Haga collega’s op hoger niveau (management) uitnodigen. Mijn onderzoek en aanbeveling wil ik dus goed doen zodat ik tijdens mijn presentatie een eindopdracht kan laten zien die echt invloed kan hebben op het ziekenhuis.
De ervaring van een codespecialist in opleiding
In de vorige ZorgInfoKrant heeft u kunnen lezen over de Codespecialist; een zorgadministrateur met specialisatie. Deze opleiding is begin maart gestart en ondertussen heb ik twee lessen mogen volgen. De eerste lesdag was een goede introductie voor de opleiding. Codespecialist is nog een nieuw vakgebied en daardoor niet zo bekend.
De eerste les is gelukkig veel duidelijker geworden wat de Codespecialist is en kan betekenen voor een ziekenhuis. Na ’s ochtends een heldere introductie over de Nederlandse gezondheidszorg, de ontwikkelingen in de ziekenhuiszorg en zorgadministratie in het algemeen, gingen we ’s middags verder met de positie en rol van de Codespecialist. We moesten zelf proberen in kaart te brengen wat de rol van de Codespecialist kan zijn voor een ziekenhuis en/of daarbuiten. Wat bij de bespreking vooral bleek, is dat deze rol vaak groter is dan je zelf in eerste instantie denkt. Al met al een zeer verhelderende eerste lesdag.
De tweede lesdag was een vaardigheidstraining. Wat minder over de inhoud en veel oefenen met de verschillende vaardigheden op het gebied van communicatie en adviseren. Want dat moet je als Codespecialist allemaal kunnen. Uiteraard werd er een theoretische achtergrond geschetst, maar de nadruk lag vooral op oefenen, vaak door middel van een rollenspel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie, oefenen met een luistercarrousel of het omgaan met (en geven van) kritiek. Vaardigheden die niet alleen straks als Codespecialist handig zijn maar die ik nu ook al mooi kan toepassen in mijn werk. Een zeer nuttige en leuke lesdag dus!
- Een student
Wat is een codespecialist?
Eenmalige registratie aan de bron voor meervoudig gebruik. Dat is waar de zorg naar streeft. Onze visie is dat ook het codeerwerk door de medisch codeur langzaam minder zal worden. Op termijn zal het meeste afgeleid worden uit de registratie. Dan zal een andere invulling van taken een feit zijn. Daarvoor is een goed opgeleide expert nodig die een breed kennisgebied overziet en over andere vaardigheden beschikt.
De Codespecialist is dé kenner in de zorginstelling van ICD-10, LBZ, Snomed CT, Diagnosethesaurus, Verrichtingen, kwaliteitsindicatoren en wat hiermee samenhangt, zoals de inrichting van ICT-systemen. Hij adviseert en ondersteunt medisch professionals en is tevens een belangrijke contactpersoon voor externe partijen. Taken zijn:
- Hij kan zelfstandig steekproeven opzetten en uitvoeren alsmede benodigde controles bouwen.
- Hij is in staat als expert een belangrijke rol te vervullen bij implementaties van veranderingen. Daarbij is hij een inhoudelijk expert in de projectgroep (geen projectleider).
- Hij kan goed communiceren met medisch specialisten en ondersteunende afdelingen.
- Hij kan de medisch specialist adviseren.
- Hij kan een intermediairsrol vervullen; kan zich inleven in werk en aandachtsgebied van diverse betrokkenen.
- Hij volgt de specifieke ontwikkelingen en participeert in landelijke overleggroepen en bezoekt relevante bijeenkomsten.
- Hij analyseert en vertaalt ontwikkelingen naar intern gebruik.
- Hij draagt zorg voor externe aanlevering van volledige en betrouwbare data.
- Hij speelt een belangrijke rol bij het inrichten van ICT systemen t.b.v. tijdige, juiste en volledige registratie.
- Hij is in staat te coderen.
Kortom: de Codespecialist is een zorgadministrateur met specialisatie.
Afgelopen week is een opleiding codespecialist gestart en in de komende maanden gaan wij het leerproces van de codespecialisten in opleiding in de ZorgInfoKrant volgen.