Community of practice Zorgadministratie/Zorgcontrol
Een community of practice wordt gevormd door een groep mensen die een gedeelde interesse hebben in een thema en samen willen leren hoe ze dit beter kunnen uitvoeren. Het heeft als doel dat er inzicht komt om goed te leren en kennis te delen en het kan worden gebruikt om organisaties en sectoren te optimaliseren.
Eigenlijk heeft de ZorgInfoStraat in de afgelopen jaren dus al veel gedaan om een community of practice te faciliteren voor de zorgadministratie/zorgcontrol. Zo hebben we vier jaar geleden voor het eerst het ZorgInfoPlein georganiseerd. Dit symposium voor leidinggevenden en adviseurs zorgadministratie is zo ingericht dat er veel ruimte is om te netwerken. Daarnaast is er een goed inhoudelijk programma zodat er kan worden gedeeld en geleerd.
Remko Matsinger, directeur van Talent in Balans, ziet het zo: “De ZorgInfoStraat houdt zich bezig met opleiding en ontwikkeling. Ik heb de ZorgInfoStraat gezien en ervaren als een partij die kennisdeling op gang brengt in de sector. Ze nemen daarin het initiatief. Door hun open cultuur stralen ze veiligheid en bereidheid tot delen van kennis en kunde uit. De gedrevenheid om het vakgebied te professionaliseren is goed zichtbaar in het enthousiasme van de organisatie. Ik werk om deze redenen zelf graag met ze samen. Daarom heb ik Sylvia Verhoef bewust gemaakt van het concept Community of Practice.”
Onder de medewerkers zorgadministratie en medisch codeurs zien wij ook steeds meer behoefte om informatie te delen en samen te leren; regelmatig wordt ons gevraagd een bijeenkomst rondom een thema te organiseren. Om hierin te faciliteren heeft de ZorgInfoStraat vorig jaar voor het eerst de Dag van de Zorgadministratie georganiseerd, een dag voor het hele team. Tijdens deze dag willen wij een community of practice faciliteren voor alle doelgroepen door een interessante dag te organiseren.
Dit jaar op 4 april hebben we tijdens onze VisieKring met meerdere managers gesproken over hun visie op Zorgadministratie/Zorgcontrol. Al vrij snel tijdens deze sessie was één doel voor iedereen duidelijk: kennis, ervaring en visie delen, discussiëren en leren van elkaar. En zo samen het vakgebied een professioneler uitstraling te geven. Dat bevordert de instroom van hoogopgeleide/competente medewerkers.
Ongeveer een week later was er vanuit GGNet en Berenschot een rondetafel gesprek georganiseerd. Tijdens deze middag was er de mogelijkheid om uit te wisselen hoe je nou komt tot een kwalitatief goede en betaalbare zorgsupport. Ook in deze middag was er al snel veel discussie en gingen de gesprekken over kennis, ervaring en visie.
Terugkijkend op deze twee momenten zien wij dat er duidelijk veel behoefte is om met elkaar te netwerken, te leren van elkaar en informatie te delen.
Een community of practice is een logisch antwoord op deze duidelijke behoefte. Etienne Wenger heeft de community of practice uitgewerkt en gedefinieerd. In zijn artikel ‘Communities of practice a brief introduction’ omschrijft hij drie kenmerken van een community of practice:
- Het domein: een community of practice bestaat uit een groep mensen met een gedeeld domein. Een domein kan worden gezien als gedeelde competenties in een specifiek vak.
- De community: een community wordt gekenmerkt door een groep die samen discussieert, leert en deelt. Het gaat dus over een groep mensen die actief elkaar opzoeken om samen te denken en praten over hun vakgebied.
- De praktijk: een community of practice bestaat uit een groep mensen die in dezelfde praktijk werken, ze zijn beoefenaars van het vak. Ze ontwikkelen samen hulpmiddelen: ervaringen, tools, richtlijnen en procedures.
In verschillende congressen en dagen door het jaar heen willen wij met u de community of practice zorgadministratie en zorgcontol creëren. Zo gaan we tijdens het ZorgInfoPlein al samenwerken aan een leidraad zorgadministratie en zullen we tijdens de Dag van de Zorgadministratie samenwerken aan teamkracht.
Zijn er onderwerpen waar u graag over wilt discussiëren of die u wilt uitwerken met collega’s uit andere instellingen? U kunt contact met ons opnemen zodat wij vanuit ons netwerk mensen met dezelfde behoefte kunnen samenbrengen in een sessie.