Route PPP bij Amaris Zorggroep

Bij Amaris Zorggroep is het project voor de Positionering, Professionalisering en Profilering van de zorgadministratie van start gegaan. In dit proces wordt de rol van de afdeling cliëntenadministratie veranderd naar zorgadministratie. Als deel van dit verandertraject krijgen alle medewerkers de VAK-meter en een opleiding. Mariët Schuurman, de teamleider van de zorgadministratie, laat bij haarzelf ook een VAK-meter afnemen. Wij spraken haar over het project:
- Hoe vinden jouw medewerkers het om gemeten te worden?
“Spannend en ook leuk. Naarmate de metingsdag dichterbij komt neemt de spanning voor de test toe. De medewerkers hebben zin in de opleiding en hebben aangegeven graag opgeleid te willen worden. De VAK-meter is daar een onderdeel van, op die manier kunnen we bepalen op welk niveau we de opleiding insteken en waar de ontwikkelpunten liggen. Uit de VAK-meter zal blijken waar iemand staat en op welke onderdelen er veel of weinig werk aan de winkel is. Het feit dat uit de VAK-meter kan komen dat iemand niet ontwikkelbaar is om in het opleidingstraject mee te doen maakt dit traject minder vrijblijvend, je groeit dan niet door naar de nieuwe functie. Dat maakt het spannend.
Na de kickoff van maandag 27 maart zijn we gestart met het invullen van de digitale vragenlijsten. Één daarvan is de 360 Feedback. Dit is nieuw en even wennen voor alle collega’s, je gaat op een andere manier naar je eigen en elkaars gedrag kijken.”
- Hoe vind je het zelf om gemeten te worden?
“Leuk! Maar ook wel spannend natuurlijk. Je moet je kwetsbaar opstellen en openstaan voor de uitkomsten. Er zullen punten uitkomen waar ik me op kan verbeteren. Ik wil graag effectiever worden in mijn werk, dus ik ben benieuwd wat er uit komt.”
- Voor jou zijn er geen consequenties aan verbonden, zoals bij jouw medewerkers, maakt het dat voor jou anders en misschien minder spannend?
“Ja dat maakt het wel wat anders omdat er voor mij geen doorgroei naar een andere functie uit volgt. Maar aan de andere kant zal de VAK-meter mij ook inzichten geven waar ik sta en waar mijn leerpunten liggen."
- Wat vinden jouw medewerkers ervan dat jij ook wordt gemeten?
“Ze vinden het positief dat ik meedoe, maar als ik niet had meegedaan hadden ze het ook begrepen."
- Tijdens de kickoff was ook een aantal vertegenwoordigers van de organisatie aanwezig zoals de manager F&C, een lid van de Raad van Bestuur en een HR adviseur. Zij vertelden ook over de complexe situatie waar de organisatie en de gezondheidszorg zich in bevindt, en hoe belangrijk de zorgadministratie is. Hoe vonden de medewerkers dat?
“De medewerkers waardeerden deze betrokkenheid enorm.”
- Hoe ga je om met de spanning bij de medewerkers? Wat doe je om hen te begeleiden?
“We spreken met elkaar over de VAK-meter in ons overleg bijvoorbeeld en het is aan de orde geweest in de ontwikkelgesprekken. Er is altijd ruimte om vragen te stellen en rustig de vragenlijsten te maken.
De kickoff is erg belangrijk en goed geweest om de kaders en context nogmaals helder te krijgen. Dit neemt veel vragen en onzekerheden weg. Ik probeer ze ook in te laten zien wat ze allemaal al bereikt hebben in de afgelopen jaren, dat er continu verandering en groei is. En naar de toekomst kijkend zullen we nog een laatste stap moeten maken.
Ook wil ik graag toevoegen dat de begeleiding vanuit de ZorgInfoStraat echt supergoed is. Tijdens de kickoff werd door Sylvia en Leonie heldere informatie gegeven, hierdoor weten medewerkers wat ze te wachten staat. De manier waarop zij dit doen was positief en duidelijk. Door Sylvia werd de context nog een keer benadrukt en dat er sprake moet zijn van wederkerigheid; als medewerker krijg je wat van de organisatie, maar je moet zelf ook wat gaan doen.
Tijdens de kickoff was ruimte om zorgen te uiten en vragen te stellen.”